Stránky

Pages

Pages

čtvrtek 25. července 2024

SYSTÉM OBCHODOVÁNÍ S EMISNÍMI POVOLENKAMI V EU NARAZIL DO ZDI




O světové výjimečnosti EU s jejím systémem emisních povolenek (ETS) svědčí skutečnost, že z objemu 800 miliard eur celosvětového obchodu s povolenkami ročně připadá 750 miliard eur právě na Unii.

Cílem byl a je boj s emisemi oxidu uhličitého (CO₂). Ovšem, jako obvykle je cesta do pekel dlážděna dobrými úmysly. Takže z emisních povolenek se nakonec staly nástroje zbohatnutí finančních spekulantů na celém světě, finanční moci Evropské komise a prostředek k likvidaci průmyslu a prudkému zchudnutí milionů Evropanů hlavně vinou neúnosných cen energie.


Dalším krokem k ožebračení občana je zavedení paralelního trhu ETS 2.


Tento nový systém bude pokrývat a řešit emise CO2 ze spalování paliv v budovách, silniční dopravě a dalších odvětvích.


Zatím se uvažuje asi o 3 korunách navíc ke stávající ceně benzínu a nafty, tedy o 150 korunách navíc na jednu padesátilitrovou nádrž auta, které padnou na oltář dekarbonizace EU. Ovšem se zkušenostmi z prvních ETS mluví pesimisté o takovém zatížení cen PHM, že by mohl znamenat výslednou cenu 70-75 korun za litr. 


A vy, co spalujete pro vytápění domácnosti uhlí, připravte si od roku 2027 minimálně dvojnásobek financí n a stejný objem paliva. Pro energetickou chudobu je zřízen tzv. Sociální fond. Ten je samozřejmě plněn z přebytků za předražené energie a bude vyplácen na základě "pravidel".


Sociální neúnosnost již vidí politici jako ohrožení příštích volebních výsledků a mění rétoriku: 


"Podle mého málo (plány EU) zohledňují socio-ekonomické dopady na střední třídu jednotlivých zemí. Tyto země ztratí konkurenceschopnost vůči Asii a Spojeným státům. Úplně zrušit nebo odsunout o řadu let bychom měli emisní povolenky na plyn nebo benzín, které by domácnostem a firmám dále zdražily jejich náklady,“ tvrdí najednou Stanjura (Zdroj: Echo24.cz).


Brzy uvidíme, zda se opět nejednalo pouze o herecký výkon.

Zdroj FCB Zuckerberg 

Žádné komentáře:

Okomentovat