Stránky

Pages

Pages

pátek 24. července 2020

COVI kávička s Radimem









Česká republika: +247nových případů. Epidemie se začíná dostávat mimo kontrolu! Hrozí, že některé země začnou omezovat možnost vycestování. 

Spojené státy:    +71967 nových případů (o téměř 5 tisíc větší přírůstek než předcházející den). Cesta do pekel.
Hodně špatný den velkých přírůstků:
Brazílie přes 65 tisíc nových případů. Rekord.
Indie přes 45 tisíc nových případů. Rekord.
Jihoafrická republika přes13 tisíc nových případů.
Izrael zase přes 2 tisíce.
Spokojené může být Rusko s pomalým poklesem nových případů (nyní jen něco málo přes 5 tiséc).
Pokud srovnáváme jednotlivé země mezi sebou, je nutné uvažovat různou metodiku a další faktory, které výsledek ovlivňují (např. počet testů). K tomu se postupně dostanu. Důležité je však právě průběžně sledování, protože z časových řad lze vyčíst hodně i při odlišných metodikách.
Jak to vidím
Rozzuřený premiér
"Dnes o tom budu s ministrem mluvit, protože se mi nelíbí, jak se to teď vyvíjí. Budeme muset asi konat rychle," řekl odpoledne během předávání Cen Bezpečnostní rady státu.
Později dodal, že Česko očekávalo po rozvolnění opatření nárůst potvrzených případů nákazy. "Ale nesmíme se dostat do situace, jak to skončilo v Izraeli, kde mají 2000 nakažených denně, musíme rychle konat."
Babiš apeloval na rychlejší budování systému laboratoří. "Irituje mě, že pomalu budujeme vlastní síť laboratoří. Nechápu, proč ji v Moravskoslezském kraji nemá fakultní nemocnice v Ostravě, proč tam jsme nevybudovali kapacitu? Proč Státní zdravotní ústav v Ostravě nemá dostatečnou kapacitu?" uvedl.
Nelíbí se mu ani, že rozhodují krajské hygieny, ale ministři pak nesou politickou odpovědnost. "Takže to řídí krajské hygieny, kde každý ředitel je jiný. Některý to zvládá, některý má problémy,” uvedl.
A do toho Hamáčkův úlet:
Lidé, kteří mají kvůli nákaze covid-19 nařízenou karanténu, se voleb podle zákona zúčastnit nemohou. Pokud by však jejich počet dosáhl podle Hamáčka řádu tisíců, bylo by podle ministra vnitra na místě zvážit i odložení termínu voleb. Do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu mají lidé volit 2. a 3. října.
Tisíce lidí v karanténě by podle Hamáčka znamenaly horší situaci, než které Česko čelilo na začátku pandemie letos na jaře.
"Stát by na to musel reagovat zase nějakou formou mimořádného stavu, i na to zákon pamatuje. V tom nejhorším případě by se dalo diskutovat i o odložení voleb, ale to nechci rýsovat černé scénáře,” řekl Hamáček CNN Prima News s tím, že hodlá vytvořit zvláštní expertní tým ze zástupců ministerstva vnitra a zdravotnictví, který má situaci posoudit a nabídnout případná řešení...
Omezení volebního práva vyplývá ze zákona o ochraně veřejného zdraví. "Volič tedy nemůže odevzdat svůj hlas v případě individuálně určené karantény. Ta je stanovena vůči konkrétní fyzické osobě krajskou hygienickou službou. Třeba když byl uzavřen Uničov, aby nikdo nemohl ven ani dovnitř, volby by se na tom místě konaly,” vysvětluje Mlsna.
Opozice navrhovala, aby k lidem v karanténě přicházeli speciální volební komisaři v ochranných oblecích, které by nákaze měly zabránit.  Ani to by ale podle Mlsny nebezpečí přenosu nákazy nezabránilo.
"Komisaři tam přijdou v protiatomových oblecích, ti lidé odhlasují – a co bude dál? Smícháme ten hlas s ostatními hlasy a bude to sčítat státní okrsková komise. Musí se zajistit, aby hlasy byly započítány do toho konkrétního okrsku. A tam budou komisaři sčítat všechny hlasy v "gagarin oblecích" (ochranné obleky)? Vedle toho není reálné, aby tyto týmy fungovaly ve 14 tisících okrsků,” zpochybňuje takový návrh Mlsna.
K tomu:
1. Není pravda, že nelze zařídit řádný průběh voleb, když se například může hlasovat korespondenčně za zahrničí. To je prostě hloupá výmluva, která se vrátí jako bumerang.
2. Až příliš z toho čpí udržet se u moci ve stylu "Dobrý každý den!".
3. V situaci, kdy se přes koronavirus rozjíždí majdan srbského střihu, je to krok, který by se hodně vymstil.
Analýza poznatků o průběhu epidemie v návaznosti na přijatá opatření 7. část
Zkrácená verze výborné analýzy nazvané "Koronavirus: Měli bychom se zaměřit na stádní imunitu jako Švédsko? A co se mohou země jako USA nebo Nizozemsko z toho poučit?" od
Tomase Pueyo z 9. 6. Celé zde:
Tento obsáhlý analytický materiál jsem vybral a zařadil do seriálu nikoli proto, že je určitou kritikou "švédské cesty" a dokumentuje škody, které koronavirus napáchal, ale zejména proto že logika průběhu epidemií v různých zemích dává představu o logice chování našeho viru a bezprostředně souvisí s tím, jakou evolučně stabilní strategii náš virus má. Materiál odlišuji fialovou barvou:
(Pokračování)
Druhá predikce - "Všechny země, u kterých došlo k propuknutí nákazy, by se nyní měly samovolně vrátit do normálu" – je též nepravdivé. Viděli jsme, že se to ve Švédsku neděje. Můžeme snadno najít další země na všech kontinentech:

Ukázali jsme mnoho zemí, které strategii "Úder" úspěšně aplikovaly. Během 2–3 týdnů začnou křivku vyrovnat a za několik týdnů se přiblíží k 0. Ale můžeme také najít desítky zemí napříč kontinenty, kde tomu tak není: Počet denních infekcí koronaviry pokračuje na vysoké a stabilní úrovni po dobu týdnů (jako ve Švédsku nebo USA), neustále roste (jako v Moldavsku, Alžírsku, Argentině nebo Rusku), nebo klesá před návratem nahoru (jako v Ázerbájdžánu, Jordánsku, ĺránu nebo na Maltě). Pokud byla křivka nezávislá na měření, viděli byste, jak klesají všechny země. To se nestalo.
Třetí predikce - "Země s podobnými výchozími podmínkami by měly mít podobné křivky případů, nezávislé na strategii "Úder", kterou použily" - je nepravdivé. Viděli jsme, že Norsko, Dánsko, Rakousko, Finsko a Česko začaly v situaci podobné Švédsku, a přesto prošly různými cestami. Také jsme viděli, jak New York a Španělsko byly v počáteční situaci velmi blízcí, takže jejich křivky měly klesnout současně. Ale to jsme nezaznamenali. Newyorská křivka popisující epidemii byla delší v čase a dosáhla vyšších hodnot. Totéž platí pro americké země.

Čtvrtá predikce - "Země s různými počátečními podmínkami by měly mít různé křivky případů, nezávislé na strategii "Úder", kterou použily" - je chybná. V ohybech křivky by měla být u jednotlivých zemích určitá variabilita, ale denní případy téměř vždy klesají dva týdny po aplikaci "úderu", jak jsme viděli v místech jako Čína, Francie, Itálie, Španělsko nebo New York.


Koronavirus není nezastavitelný. Existuje jasný způsob, jak to zastavit pro mnoho zemí: použití strategie "Úder a Hrátky".
(Pokračování)

Co se děje ve světě:
Zde je nejlepší zdroj s nejčerstvějšími informacemi:
Další významné zdroje o dění ve světě:
První z odkazů přebírá Financial Times. Je na něm mj. vyjádřeno i to, jak vzrostl počet úmrtí v jednotlivých zemích oproti tříletému průměru. Na to by se měli podívat všichni popírači a chřipkaři.
Graf šíření mutuací:
Tyto stránky ukončily uveřejňování nových příspěvků, ale archiv zůstal. Důležitý je závěr, ke kterému dospěly.
Podrobněji lze vývoj v ČR sledovat zde:
Nejdůležitější je tento graf:


Na závěr: Děkuji všem, kteří mi zasláním materiálů a doporučeními pomáhají. Rád uvedu jména, pokud dají souhlas.

Radim Valenčík
TOP komentátor
(Pokračování)












Žádné komentáře:

Okomentovat